MACEDONIA FORUM - MAFF MAKEDONSKI FORUM -MAFF, Ako ste osetlivi na psovki, gadosti,omalovazuvanja i slicno , Ve zamoluvame ne vleguvajte na Forumot!!! |
|
| Makedonska muzika | |
| | Автор | Порака |
---|
makedon4e Newbie
Број на мислења : 18 Registration date : 2008-05-04
| Предмет: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 18:42 | |
| Kako prvo sakam da znam koj e vas omilen makedonski pejac ili pejacka,ili mozebi grupa. Na ovaa tema sakam i da postirame tekstovi od Makedonski stari pesni,onie izvornite koi za zal denesnava mladina ne giu znae,gi zaboravile. | |
| | | MAFF Administrator
Број на мислења : 131 Registration date : 2008-05-03
| Предмет: Re: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 19:11 | |
| Od Narodni i Starogradski Pesni: Nikola Badev , Vaska Ilieva, Petranka Kostadinova,Petar Necevski,Suzana Spasovska,Vojo Stojanovski, Orce Stefkoski,
Eve edna prekrasna Makedonska pesna
PARAHODOT Parahodot vece pristigna Zbogum libe podaj raka Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam Ocite ti nasolzeni Usnite ti nasmeani Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam Ja zemi si belo krpe Izbrisi si crni oci Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam. | |
| | | MAFF Administrator
| Предмет: Re: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 19:22 | |
| DO KOGA BRAKA MILI MAKEDONCI
Do koga braka , mili Makedonci, Do koga Grci ce ve tolcat So svoeto verno drugoverstvo, Milata nasa rodina. Zasto vie pricina stanavte Pred dvesta godini, Na gornata patrijasija, -So lagi ni ja prezedovte. Kade se nasite pisateli, Kade se nasite spisanija? Sо e , sо e prav i pepel stanalo Od grckata fanariotska zloba. Stanete site , braka Makedonci, Od site nasi kraevi I da vikneme site so glas golem: "Begajte Grci , ne ve sakame!" | |
| | | makedon4e Newbie
| Предмет: Re: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 19:23 | |
| - MAFF напиша:
- Od Narodni i Starogradski Pesni: Nikola Badev , Vaska Ilieva, Petranka Kostadinova,Petar Necevski,Suzana Spasovska,Vojo Stojanovski, Orce Stefkoski,
Eve edna prekrasna Makedonska pesna
PARAHODOT Parahodot vece pristigna Zbogum libe podaj raka Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam Ocite ti nasolzeni Usnite ti nasmeani Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam Ja zemi si belo krpe Izbrisi si crni oci Ne placi milo libe,ne zalaj Jas pak ke se vratam. Super,super,daj ako imas uste nekoja | |
| | | MAFF Administrator
| Предмет: Re: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 19:30 | |
| MNOGU KRVJA MNOGU SOLZI Mnogu krvja , mnogu solzi, Zemja natopija, Mnogu lisja gora smeni, Maska snaga ispi. No po taa borba teska Sloboda ni blesna. Vo iljada devetsto i Tretata godina, Se sozdade Republika, Vo slavno Krusevo, Makedonska Republika, Prva na Balkanot. Pretsedatel prv mi bese, Toj Nikola Karev, So makedonskite vojvodi, Site Ilindenci. Dame Gruev , Pitu Guli I Jane Sandanski. Za sloboda zaginaa, Slavnite vojvodi, Na Makedoncite oni, Zavet ostavija, Da se borat za sloboda Za Makedonija. | |
| | | makedon4e Newbie
| Предмет: Re: Makedonska muzika 4th Мај 2008, 22:14 | |
| Filizo mome Filizo-Aleksandar Sarievski
Filizo mome Filizo maloj mome izlezi na pendzereto, da ti go vidam liceto.
Da ti go vida liceto maloj mome sto lice nosis na tebe dali prilegat za mene.
Na slika da go slikuvam maloj mome v tefterot da go naredam X2
V tefterot da gonaredam maloj mome, za koga ke odam na vojska X2
Stom ke mi tekne za tebe maloj mome tefterot da go otvoram merakot da mi pomine. | |
| | | Anajlib Newbie
Број на мислења : 1 Age : 35 Registration date : 2008-05-07
| Предмет: Re: Makedonska muzika 7th Мај 2008, 23:20 | |
| Незаоборавен текст, од групата меморија
Оган под ѕвездите
Не сум веќе оган под свездите Не сум ѕвезда што сјае во ноќите во овој час чувствувам еден бел коњ умира в градите некоја планина
Мојот дом од името далеку е пуштете ме да ја видам светлината сонцата денес силно нека светат и птиците(македонците) да се вратат на југ
не барајте вино испиено е единствено што можам е да излезам со вас на парадите не барајте вино испиено е единствено што можам е да излезам со вас на парадите
ноќва виното во крвта ми е цревно вино црвени знамиња црвено вино црвени знамиња пред очите на сигурно
Не сум веќе оган под свездите Не сум ѕвезда што сјае во ноќите сонцата денес силно нека светат и птиците(македонците) да се вратат на југ
не барајте вино испиено е единствено што можам е да излезам со вас на парадите не барајте вино испиено е единствено што можам е да излезам со вас на парадите | |
| | | MAFF Administrator
| Предмет: Re: Makedonska muzika 9th Мај 2008, 01:33 | |
| Mnogu ubava pesnicka Anajlib , pa zar ima poubavi pesni od nasite Makedonski ??? Zar ima poubav jazik od makedonskiot ? Zar ,ima poubav narod od nas Makedoncite i zar ima nekade na vekov i svetot poubava zemja ,od zemjata MAKEDONIJA ? Nema ,nikade !!! | |
| | | zarko_17 Newbie
Број на мислења : 1 Registration date : 2008-05-10
| | | | darko prosev Newbie
Број на мислења : 18 Age : 49 Registration date : 2008-05-11
| Предмет: Re: Makedonska muzika 23rd Мај 2008, 18:40 | |
| MAJKO MILA MOJA MAKEDONIJO
Majko mila moja Makedonijo Majko mila moja Makedonijo Daj da odam, po srce da te nosam. Po srce da te nosam, vo mislite te imam. So noc'i ne spijam, sa se razmisluvam. Sa se razmisluvam, dal pake se vratam.
Majko mila moja Makedonijo Majko mila moja Makedonijo Daj da odam, se za tebe pejam. Pesni jas ti pejam, so te se gordejam. S"to si me rodila, c"e sem Makedonec. S"to si me rodila, c"e sem Makedonec.
Majko mila moja Makedonijo Majko mila moja Makedonijo Daj da odam, pake ti se vratam. Pake ti se vratam, ti si me rodila. Ti si me rodila, i ti me porasla. Za tebe z"ivejam, za tebe ke umram | |
| | | darko prosev Newbie
| Предмет: Re: Makedonska muzika 23rd Мај 2008, 18:41 | |
| Edna misla imame - Vojo
Kade i da odis kade i da setash ne se strami ne seplasi makedonec da si x2
Edna misla imame eden zivot ziveeme makedonija cela da ee sekoj da ja znaee x2
Ako nekoj rece makedeonija e mala ima uste dva tri dela za da bide celaaa x2
Nie ne sme grci bugari il srbii ceda sme na Aleksandar gordost makedonskaa x2
Edna misla imame eden zivot ziveme makedonija cela da e sekoj da ja znae
MAKEDONIJA CELA DA SEKOJ DA JA ZNAE | |
| Предмет: Re: Makedonska muzika 23rd Мај 2008, 18:41 | |
| "Zemjo Makedonska"
Zemjo Makedonska, uvazavam te, 2h zemjo Makedonska, zemjo tursko-ropska Makedonijo uvazavam te.
Uvazavam tvojte Makedonijo gori visoki, 2h gorite visojte i tvojte herojte Makedonijo shto gi radjash ti.
Potem se beleat Makedonijo, bezbroj ni stada, 2h stadata beleat a grozdovi zrejat Makedonijo, po tvoj ridovi.
Nishto ne te plashi Makedonijo, na ovoj beli svet, koj dushman che vleze ziv nema da izleze Makedonijo, ti go stavash v grob. 2h | |
| Предмет: Re: Makedonska muzika 23rd Мај 2008, 18:42 | |
| Biser balkanski - Goce Nikolovski
Solzi sami kapat prostimi teski se ko tvoite planini place srce od tri strani so krvavi mnogu godini place srce od tri strani so krvavi mnogu godini
eee Makedonijoo ti si biser balkanski sprotif pirin egej sin so bistri vodi vardarskii
Samo edna ima vistina ima edna makdeonija deleteja parceteja pak ke bide nasa najmila deleteja parceteja pak ke bide nasa najmila
eee Makedonijoo ti si biser balkanski sprotif pirin egej sin so bistri vodi vardarskii
Makedonci na glas zapejte makedonsko oro igrajte majka mila spomneteja ziva bila makedonija majka mila spomneteja ziva bila makedonija
BISER BALKANSKI | |
| | | PERDIKA_III Newbie
Број на мислења : 14 Registration date : 2008-05-04
| Предмет: МАЈКА НА МАРИКА ДУМАШЕ 26th Мај 2008, 17:30 | |
| Majka na Marika duma{e Marike }erko Marike zemi go }erko \or|ija --- \or|ija prvi bekrija h2
Nej}um go majko \or|ija \or|ija prvi bekrija Devet si `eni pobudil --- Jas }e sum majko desetta. h2
Poslu{a Marika majka si zede go \or|i bekrija \or|i na Marika duma{e -- - Marike libe Marike. h2
Nova se kr~ma otvora mene me kanat da idam sevteto da im napravam --- firmata da im napi{am. h2
Ene go \or|i kaj ide devet mu zurli svirea devet mu zurli svirea --- deset tapani ~ukaa. h2 | |
| | | PERDIKA_III Newbie
| Предмет: Re: Makedonska muzika 26th Мај 2008, 17:33 | |
| НЕ ПЛАЧИ МИЛО ЛИБЕ НЕ ЖАЛИ(ПАРАХОДОТ)
Parahodot mi pristigna zbogum libe podaj raka ne pla~i milo libe, ne `alaj jas pak }e se vratam.
O~ite ti nasolzeni, usteto ti nasmejano ne pla~i milo libe, ne `alaj jas pak }e se vratam.
Ja zemi si belo krp~e, izbri{i si crni o~i ne pla~i milo libe, ne `alaj jas pak }e se vratam. | |
| | | PERDIKA_III Newbie
| Предмет: Re: Makedonska muzika 26th Мај 2008, 17:34 | |
| ЗЕМЈО МАКЕДОНСКА
Zemjo Makedonska, uva`avam te, 2h zemjo Makedonska, zemjo tursko-ropska Makedonijo uva`avam te.
Uva`avam tvojte Makedonijo --- gori visoki, 2h gorite visojte i tvojte herojte Makedonijo {to gi ra|a{ ti.
Potem se beleat Makedonijo, --- bezbroj ni stada, 2h stadata beleat a grozdovi zrejat Makedonijo, po tvoj ridovi.
Ni{to ne te pla{i Makedonijo, --- na ovoj beli svet, koj du{man }e vleze `iv nema da izlezi Makedonijo, --- ti go stava{ v grob. 2h
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Makedonska muzika | |
| |
| | | | Makedonska muzika | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |